Meillä on kuva, että ikäihmisillä on huonosti asiat. Kotona on paha asua. Vanhainkotiin olisi kamalaa joutua. Omaiset eivät huolehdi. Eläke on pieni. Kuunnellessani vanhuksia saa kuvan maailmasta, joka vain kertakaikkiaan on kamalaa. Kyllä kaikilla muilla on asiat riittävän hyvin, paitsi minulla. Kyllä muiden on pärjättävä, mutta itse tarvitsen yhteiskunnalta paljon pärjätäkseni.

Ikäihmisten asioissa voi olla vielä parannettavaakin. Ehkä pienimpien eläkkeiden pitäisi olla suurempia. Yhteiskunnan tulee kuitenkin olla tasa-arvoinen kaikkien ihmisryhmien kesken. Ymmärrän huolen ja haasteen suurten ikäryhmien eläköityessä. Vanhusten jatkuvaa valitusta ja nurinaa pienimmistäkin asioista en ymmärrä. Onneksi sentään on vielä ikäihmisiä, jotka ovat viisaita, nöyriä ja kiitollisia. Mummoja ja pappoja, joilla on elämänilo tallella ja joita kohtaan tunnen syvää kunnioitusta. Heidän silmistään loistaa hiljainen elämän viisaus.

Ikäihmisille on tulossa palvelujen laatusuositus. Palveluitahan heille riittää. On kotipalvelu, sosiaalietuuksia, omaishoitomahdollisuus, ateria-,  siivous-, kauppa-, turvapalvelu- ja kuljetusapua. Vanhukset saavat oman palvelusuunnitelman ja vastuuhoitajan. Kuntiin on rakennettu senioripuistoja. Vanhuksilla on mahdollisuus saada tarvitsemiaan apuvälineitä lainaksi terveyskeskuksista. Joissakin kunnissa on kirjaston lainakirjojen kotipalvelu. Eläkeläiset saavat alennuksia yleisissä kulkuneuvoissa matkustaessa sekä monissa muissa paikoissa. Heillä on madollisuus palveluseteliin, mikäli mielivät käyttää yksityisiä palveluita. Kunnat myöntävät avustuksia ikääntyneiden ihmisten kodin korjaus- ja muutostöihin. Ikäihmisille on tarjolla paljon neuvontaa ja apua mitä erilaisimpiin asioihin. On ikäihmisten palvelupisteet. Nyt vanhukset saavat laitoshoitoon 0,5 hoitajaa yhtä vanhusta kohden. Hienoa! Kuinka monta hoitajaa on yhtä lasta kohden? Entä psyykkisesti sairasta nuorta kohden? Entä pitkäaikaissairasta kohden? Entä kuinka monta hoitajaa on yhtä kehitysvammaista kohden?

Monet palvelut tietysti maksavat. Hinnat ovat erittäin kohtuulliset ja kunnalla maksu määräytyy tulojen mukaan. Iäkkäillä ihmisillä on yleensä jo kertynyt omaisuutta, kuten oma asunto. Tarjolla on myös maksuttomia palveluita. Ikäihmisille palveluja tarjoavia vapaaehtoisia järjestöjä ovat esimerkiksi: SPR, Setlementtiliitto ry, Marttaliitto, Vanhus- ja lähimmäispalvelunliitto, Vanhustyön keskusliitto, Folkhälsan, Eläkeliitto sekä 4H-järjestön nuorten palvelut senioreille. Vapaaehtoisten palveluihin kuuluvat muun muassa ystäväpalvelua, ulkoilutusta, kotiapua, siivousapua, virkistystoimintaa, pihan- ja puutarhanhoitoapua, erityispalveluita, asiointiapua, retkiä ja kerhoja ja lemmikin hoitoa.

Ikäihmisiin on panostettu paljon. Ikäihmisillä asiat on pääpiirteittäin ihan hyvin. Vedän tästä oman johtopäätöksen. Aikaa ja energiaa tuntuu riittävän jopa muiden ihmisten epätäydellisyyden tarkasteluun ja esille tuomiseen. Onko asiat niin hyvin, että vähäpätöiset asiat alkavat tuntumaan isoilta?